Quiz

Ze is een 37-jarige Spaanse atlete. Zij is Spaans recordhoudster hoogspringen (in- en outdoor). In totaal nam ze viermaal deel aan de Olympische Spelen maar het was pas in 2016 dat ze haar eerste olympische medaille behaalde, en wel meteen goud.

 

Wat is het woord in het Spaans dat van oorsprong regering, commissie, comité, bestuur, regime of raadsvergadering kan betekenen. Buiten de Spaanstalige wereld wordt het woord meestal gebruikt als synoniem voor militaire dictatuur, in het bijzonder voor militaire dictaturen in Latijns-Amerika en kent het woord een negatieve connotatie.

spaansquizDona i Ocell of Vrouw en vogel in het Nederlands is een grote sculptuur. Het kunstwerk staat in een meertje in het park in Barcelona en is 22 meter hoog. Wie maakte dit kusntwerk?

Wat is de naam van aardappelen in ongelijke vorm gesneden met een grootte van ongeveer 2 centimeter, gefrituurd in olie? Vaak gaan de aardappelen vergezeld met een hete, pikante tomatensaus, salsa, welke over de aardappelen wordt gegoten en gezamenlijk heet wordt opgediend.

Welke Spaanse stad verbood in 2004 als eerste het stierenvechten ?

Wat is de bijnaam van Lionel Messi?

Hij is de beste acteur van Spanje ( soms moet je niet te genuanceerd zijn) en getrouwd met de mooiste actrice van Spanje. Hij speelde in kaskrakers als No country for old men en Skyfall maar zijn beste rollen  –alweer volgens – waren die in Mar Adentro, Before Night falls en Biutiful.

Hoeveel officiële talen heeft Spanje?

¿Wat is de hoofdstad van Perú?

Het is een nieuwe muziekstroming, ontstaan in de jaren negentig met als inspiratiebronnen reggae, dancehall, hiphop en de Puertoricaanse muziek. De raps zijn meestal in het Spaans maar ook met Engelse woorden. Bekende artiesten zijn Daddy Yankee, Arcangel en Don Omar.

Naam van de zeestraat in het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika, gelegen tussen Patagonië in het noorden en Vuurland in het zuiden. Hij is genoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger die er in 1520 voor het eerst doorheen voer gedurende zijn reis om de wereld. De straat is 600 kilometer lang, en telt vele eilanden. De oevers van de straat behoren tot het grondgebied van Chili.

Wat was de naam van de Baskische stad die werd platgebombardeerd tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) door de Duitse Luftwaffe. Het was de eerste grote terreurdaad op burgers op Europees grondgebied. Later werd deze gebeurtenis ook vereeuwigd in het gelijknamige schilderij van Pablo Picasso.

Wat is de naam van het Catalaanse restaurant van chefkok Ferrán Adrià, dat beschouwd wordt als een van de beste restaurants in de wereld en waar Johan Cruijff regelmatig at?

Hij is opgegroeid in Argentinië en leerde al snel de kunst van het koken. Op zijn twintigste pakte hij zijn biezen en vertrok naar Parijs, waar hij onder andere werkte met de god van de gastronomie Paul Bocuse. Chef’s Table, te zien op Netflix wijdde een aflevering aan hem. Zijn restaurants behoren tot de beste van de wereld.

Hij behoort tot de beste voetballers aller tijden. Hij speelde bij Boca Juniors. Op het WK in 1986 was hij al dé vedette en hij won vele grote prijzen. Hij was bondscoach van het voetbalelftal van zijn land . Hij maakte ooit een goal die “de hand van God” werd genoemd.

Hij was een Colombiaans schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur. Zijn bekendste boek is misschien wel Honderd jaar eenzaamheid.